Skip to Content
Kondenzacija može oštetiti Vaš dom.

Zaštitite Vaš dom od kondenzacije i izbjegnite njene efekte

Što je kondenzacija i kako nastaje?

Jeste li primijetili zamagljivanje Vaših prozora? Jesu li zidovi mokri na dodir? To je kondenzacija koja bi mogla utjecati na vrijedne dijelove Vašeg doma.

Rezultat kondenzacije pojavljuje se pri hladnom vremenu kada je u Vašem domu previše vlage ili kada se topli zrak sudari s hladnim površinama. Kada topli zrak dođe u dodir s hladnom površinom, brzo se hladi i oslobađa vodu pretvarajući je u tekuće kapljice. Na taj način kondenzacija može nastati u Vašem domu.

Kondenzacija je neugodna: uglavnom se pojavljuje na prozorima i može blokirati pogled ili zamrznuti se na staklu. Ove površine olakšavaju kondenzaciju visoke vlage. Kondenzacija prozora, na primjer, rezultat je viška vlage u Vašem domu ili visoke temperaturne razlike između unutarnje i vanjske temperature. Zamagljeni prozori i klizna staklena vrata također su simptomi na koji način vlaga šteti Vašem domu. Najčešći učinci su crna plijesan na stropovima, zidovima, okvirima prozora, zavjesama, ormarima i kutovima s malo ili bez ikakve ventilacije. I konačno, moguće je otpadanje i ljuštenje bije i tapeta na podovima i zidovima.

Kako spriječiti kondenzaciju?

Kroz dnevnu rutinu kupanja, kuhanja, sušenja odjeće i disanja, osoba dnevno proizvede 4 litre vode. Kada sva ta vlaga ostane zarobljena u prostoriji, prolazi kroz zidove ili odlazi u pod. Može se akumulirati i na okolnim površinama kao što su stropovi ili ispod prozora ili namještaja. 

Spriječite kondenzaciju na prozorima uz pomoć odvlaživača zraka.

Kako izbjeći kondenzaciju?

Moguće ju je izbjeći na sljedeći način: koristite kuhinjsku napu prilikom kuhanja i stavljajte poklopce na tave kada je to moguće. Također, nemojte zaboraviti osušiti vlažne prozore i površine nakon vrućeg tuširanja ili postavite ventilaciju u kupaonicu i koristiti ju tijekom kupanja. Konačno, jednostavan način kako izbjeći kondenzaciju jest kupnja odstranjivača vlage. Ovi uređaji pomažu u smanjenju prekomjerne vlage. Idealni su za kupaonice, kuhinje ili bilo gdje u Vašem domu gdje je potrebno smanjiti kondenzaciju.

Moglo bi vas također zanimati