Skip to Content
Previše ili premalo vlage može ugroziti Vaše zdravlje.

Je li vlaga zdrava? Otkrijte

Vlaga je nužna, ali koja razina vlage se smatra idealnom?

Vlaga je vodena para u zraku. Većinu vremena je nevidljiva, ali u nekim slučajevima može biti vidljiva kao magla. Njeni su učinci također vidljivi kao na primjer, kondenzacija, kada višak pare u zraku stvara sitne čestice vode na hladnim površinama. Također, zrak može držati samo određenu količinu vodene pare, a ovisi o temperaturi zraka. Stvarna količina vlage u zraku opisana je kao relativna vlažnost u postocima, pri čemu kod 0% postoji potpuna odsutnost vlage, a na 100% je maksimalna razina pare koju zrak može držati na trenutnoj temperaturi. Što je hladnija temperatura, niža je maksimalna količina vode koju zrak može nositi.

Idealna razina vlage varira između 50 i 60 posto. Održavanje ove razine vlage u domu pružit će najbolju udobnost za Vas i Vašu obitelj.

Učinci na Vaše zdravlje i udobnost zbog niske razine vlage
Kada razina vlage padne ispod 40%, doprinosi suhom okruženju. Pri hladnijim temperaturama, niska razina vlage sušit će Vašu kožu i izazvati iritaciju i nelagodu.

Učinci na Vaše zdravlje zbog visoke razine vlage
S druge strane, kada je razina vlage veća od 65%, potiče vlažnu okolinu. Vlaga se zadržava u kutovima i kondenzacija se nakuplja u prozorima koji na kraju pada na osjetljive površine i uzrokuje oštećenje površina, razvoj plijesni, širenje bakterija i ostale druge negativne posljedice. Grinje, nevidljive životinjice koje žive u mekanom namještaju kao što su kreveti, okviri, tepisi i odjeća obično se razvijaju pri razine vlage preko 70%. Plijesan okoliš s grinja prašine može pogoršati astmatične i alergijske simptome.

Zdrava klima povećat će osjećaj ugodnosti i spavaćoj sobi stoga pazite i kontrolirajte vladu u prostorijama.

Okolina oko Vas igra veliku ulogu za dobrobit Vaše obitelji. Važno je održavati savršenu razinu vlage kako bi Vam se pružila najveća udobnost. Ukoliko ste svjesni ili sumnjate da imate problema s vlagom, neka Vam odstranjivači vlage pomognu u rješavanju problema kako biste postigli savršenu atmosferu u Vašem domu.

Moglo bi vas također zanimati