Skip to Content
Učinci vlage na interijer

3 potencijalne opasnosti od vlage u domu

Višak vlage može imate negativne učinke na Vas i Vaš dom.

Trajna visoka razina vlage može imati negativne učinke. Možda smatrate kako vlaga u domu nije opasna i vrijedna pažnje, istina je da visoka razina vlage može dovesti do ozbiljnih problema.

1. Oštećenje imovine

Sobe s visokom razinom vlage kao što su kupaonice, kuhinje i podrumi najčešće su pogođene viškom vlage. Mali prostori kao što su svlačionice, ormari i ladice, često nisu ventilirani. Zbog toga će se unutar ovih malih prostora razviti vlaga, a unutarnja oprema, poput hrane i odjeće, može biti žrtva plijesni. Druga posljedica visoke vlage je kondenzacija na prozorima. Taj se višak vode može uvući u okvir i može formirati crnu plijesan na području između prozorskog okvira i zida.

Plijesan je jedna od najčešćih pojava kod viška vlage u domu.

2. Utjecaj na zdravlje

U prostorima s visokom vlagom, plijesan se brzo razvija. Ne samo da ovo oštećuje Vaš dom, već i potiče razvoj alergijskih bolesti. Uobičajeni simptomi mogu biti iritacija kože i respiratorne infekcije. Vlažna okolina mogla bi privući i grinje koji također mogu pogoršati alergijske bolesti.

3. Utjecaj na fizičku i psihičku dobrobit

Naša percepcija temperature usko je povezana s razinom vlage. Zbog visoke razine vlage, naša osjetila pogrešno procjenjuju sobnu temperaturu tako da se osjećamo toplije ili hladnije od stvarne temperature.

Ako ste žrtva bilo koje od ovih šteta, nemojte se ustručavati staviti odstranjivač vlage i stvoriti savršenu atmosferu u Vašem domu.

Ukoliko imate višak vlage u podrumu, postavite odvlaživač zraka kako biste spriječili oštećenja.

Moglo bi vas također zanimati