Skip to Content
Tipična mjesta gdje se pojavljuju posljedice vlage

5 znakova da Vaš dom pati od prekomjerne vlag

Pati li Vaš dom od viška vlage?

Jesi li se ikada zapitali kakav je to neugodan miris u kupaonici ili one crne mrlje na zidu kuhinje? Vrlo je vjerojatno da je vaša razina vlage u prostoriji previsoka. Saznajte koji su najčešći znakovi da Vaša dom pati od visoke vlage i otkrijte koja su to tipična mjeste gdje se pojavljuju posljedice vlage.

1. Kondenzacija na prozorima

Plijesan raste kao posljedica viška vlage u zatvorenom prostoru i često se razvija u vlažnim područjima. Zboga je česta pojava oko prozora. Kada hladni zrak dotakne prozor, pojavit će se kondenzacija, što će rezultirati kondenzacijom prozora. Može ući u okvir prozora gdje se posljedično može pojaviti plijesan.

2. Štete na zidovima i stropovima

Pukotine ili ljuštenje boje i ispupčenje u tapeti znakovi su da biste mogli imati problema s vlagom zbog viška vlage na zidu ili stropu. Razvoj i male količine plijesni može se otkriti i pri pažljivom pregledu. Plijesan na stropu često se primjećuju diskoloracijom boje. Plijesan na zidu može biti problematična jer može rasti ispod tapete i može prodrijeti čak i kroz izolaciju.

Pukotine ili ljuštenje boje i ispupčenje u tapeti znakovi su da biste mogli imati problema s vlagom.

3. Plijesan i neugodan miris na namještaju

Namještaj se ne smije držati blizu zidova jer se time smanjuje cirkulacija zraka i stvara se kondenzacija. Kada namještaj dodiruje zid, plijesan u zidovima se može razviti i na kauču i stvoriti neugodan miris. Također, drveni namještaj privlači plijesan budući da takvi predmeti apsorbiraju vlagu nastalu unutrašnjom vlagom u domu.

4. Plijesan u kupaonici i kuhinji

Kada nema dovoljno ventilacije u malim prostorima kao što su kupaonice i kuhinje, doći će do povećanja vlage. Ta prekomjerna količina vlage mogla bi stvoriti plijesan u kupaonici i preko hrane pohranjene u kuhinji.

Ako ste žrtva bilo koje od ovih šteta, nemojte se ustručavati staviti odstranjivač vlage i stvoriti savršenu atmosferu u Vašem domu. 

Kupaonice su često najnepovoljnije prostorije u Vašem domu. Odstranjivač vlage može Vam pomoći u kontroliranju viška vlage.

5. Plijesan u klima uređajima

Klima uređaj je možda najbolje mjesto za traženje plijesni. Kolonije plijesni vjerojatno će se stvarati oko usisnog ventila ili filtra za zrak i mogu se proširiti kroz sustav i ući u svaku sobu.

Jeste li prepoznali bilo koji od ovih znakova i bojite li se da je vlaga previsoka u Vašem domu? Odstranjivač vlage može biti dobro rješenje kako bi spriječili te probleme jer ovaj uređaj pomože u smanjenju viška vlage u prostoriji.

Moglo bi vas također zanimati