Skip to Content
5 vzrokov za težave z vlago v vašem domu

Ugotovite vzroke za vlažnost vašega doma

Što uzrokuje nastanak vlage?

Možda se pitate zašto Vaš dom pati od visoke vlage. Ne postoji jedno objašnjenje za ovaj problem; više faktora utječe na nastanak vlage u domu. Ali, zašto Vaš dom točno pati od posljedica vlage? Što uzrokuje nastanak vlage?

1. Infiltracija kroz pore u zidovima

Male pukotine unutar zidova naših domova olakšavaju filtraciju vode koja rezultira nastankom vlage. Ovo se posebno događa pri vlažnim vremenskim uvjetima jer se voda obično kreće iz toplih područja u hladna i suha.

2. Kapilarnost zbog loše konstruiranih temelja

U vrlo uobičajenim konstrukcijama suhozida, 28% zraka u prostoriji pod tlakom propušta se kroz zidove. Kada su temeljni zidovi u stalnom dodiru s vodom, vlaga može prodrijeti u zidove do 1,5m visine.

3. Propuštanje vode

Prisutnost viška vode može rezultirati visokom vlagom. Na primjer, pokvarena slavina ili propuštanje vode iz perilice rublja ili suđa imaju sličan negativni učinak i jedan su od razloga nastanka plijesni.

4. Kondenzacija vode

Razina vlage ovisi o razlici temperaturi soba. U kombinaciji s lošom cirkulacijom zraka negativno utječe na vlagu i može dovesti do kondenzacije u obliku sitnih kapljica vode na zidovima ili prozorima.

5. Svakodnevne kućanske aktivnosti

Tročlana obitelj dnevno proizvede 12 litara vode u zraku. Kupanje, tuširanje, kupanje i sušenje odjeće su primjeri aktivnosti koje uzrokuju nastanak vlage.

Tuširanje je jedna od aktivnosti koja povećava razinu vlage.

Sada kada znate kako vrijeme utječe na vlagu u Vašem domu, možete spriječiti njen nastanak u domu. Neki problemi zahtijevaju izvođenje radova, ali neke možete jednostavno i učinkovito riješiti s odstranjivačem vlage koji uklanja vlagu.

Moglo bi vas također zanimati