Skip to Content
Savjeti za upravljanje vlagom i nekim njenim učincima pri visokoj vlažnosti zraka.

Dolazi sezona visoke vlage: savjeti kako kontrolirati vlagu u domu

Kontrola vlage u domu u sezoni visoke vlage.

Ljudi često opisuju zimski zrak kao "suh" i "oštar", dok ljetni opisuju kao "teškim" i "ljepljivim". Ti su osjećaji povezani sa zrakom zbog različitih količina prisutne vlage. Ipak, zima je vrijeme kada se najčešće pojavljuju loše posljedice viška vlage u domu. Idealna razina vlage u Vašem domu učinit će zrak ugodnijim i zdravijim za Vas i Vašu obitelj. Ovdje je nekoliko savjeta kako na najbolji način kontrolirati vlagu u domu.

1. Povećajte ventilaciju

Problemi s prekomjernom vlagom tijekom zime češći su u hladnim klimatskim uvjetima budući da se domovi stišću kako bi se smanjio gubitak topline. Ovdje može pomoći povećanje ventilacije kroz grijanje ili korištenje klima uređaja. U jutarnjim i večernjim satima provjerite dom 5-10 minuta kako biste vlažan zrak zamijenili vanjskim hladnim i suhim zrakom.

2. Obratite pažnju na skladištenje proizvoda

U slučaju previsoke vlage, iznad optimalnog raspona relativne vlažnosti od 50 do 60%, zdravstvene prijetnje i bolesti mogu se povećati uglavnom zbog plijesni unutar doma. Da biste imali kontrolu nad plijesni, razmislite kada spremate opremu za kampiranje, kišobran ili kišni ogrtač. Plijesan se može razviti u roku od dva dana u prikladnim uvjetima; pokušajte izbjeći sušenje stvari u prostorijama kako biste izbjegli neugodan miris i vlagu, osobito u malim prostorima.

3. Promijenite svoje navike

Korisni savjet za održavanje vlage pod kontrolom je da malo promijenite svoje dnevne navike. Na primjer, stavljanje poklopaca na lonce tijekom kuhanja i korištenje kuhinjske nape može biti korisno protiv viška vlage u kuhinji. Kraća i hladnija tuširanja pomoći će pri stvaranju vlage u kupaonici. Posljednje, ali ne i najmanje važno, pokušajte ne staviti paru na punu snagu prilikom glačanja i izbjegavajte sušenje rublja u sobama budući da su upravo ovo aktivnosti koje proizvode veliku količinu vlage. Bez prikladne ventilacije, ta vlaga će ostati zarobljena u Vašim prostorijama.

Sušenje rublja u sobama može povećati razinu vlage i stvoriti neugodan miris u prostoriji.

4. Postavite odstranjivač vlage

Kako bi tijekom zime zadržali vlagu pod kontrolom, razmislite o postavljanju odstranjivača vlage. Ovaj uređaj smanjuje prekomjernu vlažnost zraka i pomaže u postizanju idealne razine vlage u vlažnim prostorijama poput kupaonici ili podruma.

Podrume je teško ventilirati i često se u njima pojavljuje višak vlage. Odstranjivač vlage pomaže u kontroliranju vlage.

S početkom zime prisjetite se ovih savjeta kako kontrolirati višak vlage u domu.

Moglo bi vas također zanimati