signs-house-indoor-humidity-stage

5 znakova da Vaš dom pati od prekomjerne vlag

Tipična mjesta gdje se pojavljuju posljedice vlage

Pati li Vaš dom od viška vlage?

Jesi li se ikada zapitali kakav je to neugodan miris u kupaonici ili one crne mrlje na zidu kuhinje? Vrlo je vjerojatno da je vaša razina vlage u prostoriji previsoka. Saznajte koji su najčešći znakovi da Vaša dom pati od visoke vlage i otkrijte koja su to tipična mjeste gdje se pojavljuju posljedice vlage.

1. Kondenzacija na prozorima

Plijesan raste kao posljedica viška vlage u zatvorenom prostoru i često se razvija u vlažnim područjima. Zboga je česta pojava oko prozora. Kada hladni zrak dotakne prozor, pojavit će se kondenzacija, što će rezultirati kondenzacijom prozora. Može ući u okvir prozora gdje se posljedično može pojaviti plijesan.

2. Štete na zidovima i stropovima

Pukotine ili ljuštenje boje i ispupčenje u tapeti znakovi su da biste mogli imati problema s vlagom zbog viška vlage na zidu ili stropu. Razvoj i male količine plijesni može se otkriti i pri pažljivom pregledu. Plijesan na stropu često se primjećuju diskoloracijom boje. Plijesan na zidu može biti problematična jer može rasti ispod tapete i može prodrijeti čak i kroz izolaciju.

signs-house-indoor-humidity-peeling-paint
Pukotine ili ljuštenje boje i ispupčenje u tapeti znakovi su da biste mogli imati problema s vlagom.
3. Plijesan i neugodan miris na namještaju

Namještaj se ne smije držati blizu zidova jer se time smanjuje cirkulacija zraka i stvara se kondenzacija. Kada namještaj dodiruje zid, plijesan u zidovima se može razviti i na kauču i stvoriti neugodan miris. Također, drveni namještaj privlači plijesan budući da takvi predmeti apsorbiraju vlagu nastalu unutrašnjom vlagom u domu.

4. Plijesan u kupaonici i kuhinji

Kada nema dovoljno ventilacije u malim prostorima kao što su kupaonice i kuhinje, doći će do povećanja vlage. Ta prekomjerna količina vlage mogla bi stvoriti plijesan u kupaonici i preko hrane pohranjene u kuhinji.

Ako ste žrtva bilo koje od ovih šteta, nemojte se ustručavati staviti odstranjivač vlage i stvoriti savršenu atmosferu u Vašem domu. 

signs-house-indoor-humidity-bathroom
Kupaonice su često najnepovoljnije prostorije u Vašem domu. Odstranjivač vlage može Vam pomoći u kontroliranju viška vlage.
5. Plijesan u klima uređajima

Klima uređaj je možda najbolje mjesto za traženje plijesni. Kolonije plijesni vjerojatno će se stvarati oko usisnog ventila ili filtra za zrak i mogu se proširiti kroz sustav i ući u svaku sobu.

Jeste li prepoznali bilo koji od ovih znakova i bojite li se da je vlaga previsoka u Vašem domu? Odstranjivač vlage može biti dobro rješenje kako bi spriječili te probleme jer ovaj uređaj pomože u smanjenju viška vlage u prostoriji.

4 pokazatelja problema s vlagom; crna plijesan je samo jedan od njih

Saznajte imate li problema s vlagom kroz ove tipične pokazatelje

typical-signs-humidity-mold-teaser
Pročitajte više

Je li vlaga zdrava? Otkrijte.

Previše ili premalo vlage može ugroziti Vaše zdravlje.

humidity-healthy-teaser
Pročitajte više