weather-humidity-problems-stage

Jeste li znali da vrijeme može uzrokovati probleme s vlagom u Vašem domu?

Vrijeme može utjecati na nastanak vlage u Vašem domu.

Vrijeme može utjecati na nastanak vlage u Vašem domu.

Jeste li znali da je vlažnosti mjera količine vode koju zrak može držati? Rezultat se naziva relativna vlažnost zraka. Uobičajeno je da zrak može držati više vode pri višim temperaturama tako da, na primjer, kad je relativna vlažnost zraka 100%, to znači da zrak drži onoliko vode koliko može na toj temperaturi. Ovo znači da je relativna vlažnost podložna promjenama u vremenu. Kiša, snijeg (posebice snijeg koji se topi unutar doma s odjeće, obuće, itd.) ili maglovito vrijeme može povećati razinu vlage u Vašem domu. Hladno vrijeme dovodi do kondenzacije na prozorima. 

U hladnijim klimatskim uvjetima idealna razina vlage u prostoriji mora se uravnotežiti između rizika kondenzacije i udobnosti. Kada je hladno i vlažno, vlaga je visoka i može se kondenzirati na hladnim površinama. Kada je vlaga zatvorena u domu, moguć je nastanak i razvoj plijesni i ostalih alergena koji mogu oštetiti Vaš dom i imati negativne posljedice za Vaše zdravlje.

Nekada visoku vlagu u domu možete promatrati tijekom toplih razdoblja. Kada pada kiša, a vanjska temperatura je topla, kiša će isparavati i kreirati sloj vlage. Ta vlaga će ostati na razini tla dok ne zapuše vjetar koji će rastjerati vlagu. Također, može ući u Vaš dom i dati Vam osjećaj težine i ljepljivosti.

weather-humidity-problems-basement
Odvlaživač zraka može pomoći u uklanjaju vlage u Vašem podrumu.

Sada kada znate kako vrijeme utječe na vlagu u Vašem domu, preporučamo korištenje odvlaživača zraka za uklanjanje vlage. U hladnijim uvjetima, posebice dok sniježi ili pada kiša, odvlaživač zraka pomoći će u smanjenju vlage i kondenzacije u Vašem domu. Ali, čak i u toplijim i maglovitim uvjetima, odvlaživač zraka surađivat će s Vašim klima uređajem i stvoriti ugodnu i opuštajuću okolinu.

5 uzroka zašto Vaš dom pati od vlage

Otkrijte uzroke nastanka vlage u Vašem domu.

causes-home-humidity-teaser
Pročitajte više

Pronađite savršenu razinu vlage za Vaš dom

Vlaga je važna za Vašu dobrobit.

perfect-humidity-level-teaser
Pročitajte više