typical-signs-humidity-mold-stage

4 pokazatelja problema s vlagom; crna plijesan je samo jedan od njih

Saznajte imate li problema s vlagom kroz ove tipične pokazatelje

Crna plijesan i druge gljivice samo su neke od posljedica visoke vlage.

Ljudi nisu uvijek svjesni činjenice da imaju problema s vlagom u njihovim domovima. Ispod možete pronaći 4 tipična pokazatelja ovih problema koji bi Vam mogli pomoći da ih otkrijete na vrijeme.

1. Plijesan i gljivice na zidu

Kupaonice bez dobro sistema ventilacije često imaju problema s crnom plijesni na stropovima ili uglovima na zidovima. Te posljedice odnose se na preveliku vlagu prisutnu u malom prostoru. Postavljanje odstranjivača vlage u tim prostorijama može pomoći jer će smanjiti količinu vlage, a time i štetu koju vlaga može uzrokovati.

typical-signs-humidity-mold-bathroom
Crna plijesan može se pojaviti u vlažnim područjima gdje je visoka vlaga.
2. Neugodan miris i nelagoda

Plijesan u Vašem domu ne ostavlja samo ružne tragove na zidovima, stropovima i namještaju; također može imati negativan utjecaj na Vašu udobnost. Plijesan može uzrokovati neugodan miris u Vašim sobama i ponekad može dovesti do iritacije grla, kašljanja, i ostalih problema. Ako osjetite jedan ili više takvih problema, to može biti jedan od simptoma prisutnosti plijesni u Vašem domu kao posljedica prevelike vlažnosti zraka.

3. Kondenzacija na prozorima i zidovima

Kada se intenzivna vlaga susreće s hladnom površinom kao što je prozor zimi, hladniji zrak uzrokuje ukapljavanje vlage. Na unutarnjoj strani prozorastvorit će se kondenzacija koja liči na maglu.

4. Ljuštenje boje i tapeta

Ako imate osjećaj da svoje zidove obnavljate češće nego što biste trebali, vjerojatno imate problem s vlagom. Suvišna vlaga sprječava ispravno lijepljenje tapeta i moguća je pojava ljuštenja boje.

Ako prepoznate jedan ili više simptoma, Vaš dom vjerojatno pati od visoke vlage. Ali nemojte paničariti, višak vlage može se smanjiti uz pomoć odstranjivača vlage. Stavite ga u prostorije koje su osjetljive na visoku vlagu.

5 znakova da Vaš dom pati od prekomjerne vlag

Tipična mjesta gdje se pojavljuju posljedice vlage

signs-house-indoor-humidity-teaser
Pročitajte više

Plijesan, alergije i ostali negativni efekti zbog loše razine unutrašnje vlage

Najizravniji učinak visoke vlage u prostoriji je neudobnost.

mold-allergies-indoor-humidity-teaser
Pročitajte više