mold-dark-side-humidity-stage

Plijesan: tamna strana vlage

Ozbiljni učinci plijesni i kako je se riješiti.

Sve što trebate znati o plijesni i njenim učincima

Plijesan je vrsta gljivice različita od biljaka i životinja koja se razvija od sitnih spora koje plutaju u zraku. Potrebna joj je voda za razvoj što je razlog zašto se najčešće razvija oko mokrih ili vlažnih površina. To znači da previsoka vlaga u Vašem domu može biti čimbenik koji će razviti crnu plijesan. 

mold-dark-side-humidity-damp
Vlažna mjesta u Vašem domu mogu stvoriti idealno okruženje za nastanak plijesni.

Što uzrokuje plijesan?
Visoka vlaga može biti odgovorna za razvoj plijesni i drugih vrsta gljivica. Kada postoji velika vlaga u zatvorenom prostoru, postoji veća mogućnost za pojavom kondenzacije što omogućava akumulaciju vode. Ako voda nema kamo i ne može se sušiti, počinje se upijati u površine doma i razvijati se u toksični fenomen što može rezultirati nastankom plijesni u kupaonici ili podrumu. Kao opće pravilo, kada je relativna vlažnost iznad 70%, mogući je razvoj plijesni i gljivica. 

Plijesan se lako prepoznaje jer ju možete vidjeti i / ili mirisati u fugama u tušu, vlažnim zidovima, stropovima i vanjskim površinama. Ovisno o količini plijesni, boja će se pojaviti u crnim, zelenim ili plavim mrljama. Ponekad ćete ju moći mirisati i ne zamijetiti što će otežavati uklanjanje plijesni, no važno je da ne zanemarite mirise jer čak i male količine znače da postoji dovoljno vlage za daljnji razvoj.

Ali koje su implikacije plijesni?
Plijesan može oštetiti imovinu i može se pojaviti na bilo kojem vlažnom mjestu u Vašem domu kao plijesan u tuš kabini, na stropu ili zidovima. Zidne boje i namještaj mogu biti ozbiljno pogođeni. Međutim, plijesan ne utječe samo na Vašu kućnu površinu, već može utjecati i na dobrobit. Izloženost plijesni može uzrokovati učestalije alergijske reakcije kao što je svrbež kože, kihanje, kašalj i ostale. 

Kako se riješiti plijesni?
Ako želite znati kako očistiti plijesan ili kako ukloniti plijesan, to je prilično jednostavno: očistite zahvaćeno područje i upotrijebite sprej Stop Plijesni. Ali, kako spriječiti ponovnu pojavu plijesni? Da biste spriječili ponovno pojavljivanje plijesni,  izbjegavajte prekomjernu razinu vlage u Vašem domu i pokušajte održavati unutarnje površine suhima. Održavanje razine vlage ispod 60 posto je savršena mjera za izbjegavanje plijesni. Odvlaživać zraka biti će praktični u ovom slučaju jer ti uređaji pomažu u smanjenju viška vlage i mogu biti dobar korak nakon tretiranja plijesni.

Plijesan, alergije i ostali negativni efekti zbog loše razine unutrašnje vlage

Najizravniji učinak visoke vlage u prostoriji je neudobnost.

mold-allergies-indoor-humidity-teaser
Pročitajte više

3 potencijalne opasnosti od vlage u domu

Učinci vlage na interijer

potential-damages-humidity-teaser
Pročitajte više